Social Media Love

IMG_3153Voor alle vrienden die niet snappen wat ik doe (en dat zijn er veel).

De titel van community manager klinkt aanvankelijk een beetje raar, maar wanneer ik er verder over nadenk, vind ik hem verrassend passend en ben ik best fier om die titel op te nemen als een klein stukje van mijn identiteit.

Ik verdien mijn brood door online communities te creëren en te beheren. Mijn belangrijkste instrumenten hiervoor zijn sociale media en mensen die social media intensief gebruiken (de zogenaamde influencers). Het doel? Mensen samenbrengen om uit te wisselen over een onderwerp, een product, een merk.

In overleg met mijn klanten schrijf ik een strategie uit waarmee ze (aangepast aan hun budget) hun online aanwezigheid gaan uitbouwen en op zoek gaan naar hun (potentiële) klanten. Binnen de community die we opzetten gaan we met die klanten in dialoog door te ze te triggeren met goede content. Dat kan informatief zijn, actueel, plezant, heel serieus, persoonlijk of juist heel algemeen. Alles hangt af van de doelstelling van de community en wat de klant precies probeert te bereiken met zijn/haar online aanwezigheid.

Die content wordt strategisch ingezet. Community managers kennen de backend-programma’s van de social media platformen als hun binnenzak. We weten wanneer we moeten publiceren, op welke manier we budget moeten inzetten en welke technische advertentieproducten we best gebruiken. We creëren doelgroepen waar we ons op focussen om zeker te zijn dat we bereiken wie we willen bereiken. Kortom, we zijn en blijven op de hoogte van alle technische ditjes en datjes om het meeste uit advertentiebudget te halen. Vooral dat ‘blijven’ is essentieel. Een goede community manager houdt alle trends en nieuwigheden in de gaten, experimenteert ermee en weet welke klant hier het meest bij gebaat is.

Naast uitstekende content, technische kennis en wat feeling voor data-analyse is netwerk de belangrijkste troef van een community manager. Informatie uitwisselen, de juiste influencers vinden, ervaring delen en heel veel samenwerken, zijn allemaal essentieel om steeds “on top of your game” te blijven.

Ik heb geen diploma “community manager”, de opleiding digitale marketing is er maar gekomen toen ik al een paar jaar aan het werken was. Net als veel van mijn collega-leeftijdgenoten, ben ik er in gerold door een combinatie van “liefde voor sociale media” en “het bedrijf waar ik voor werkte, vond dat ik daar iets mee moest doen”. Het houdt me scherp en ik groei en leer nog elke dag van mijn collega’s èn van mijn klanten.

Maar wat van mij de beste community manager maakt die ik kan zijn, is waarschijnlijk het simpele feit dat ik compleet verliefd ben op mijn werk. Ik doe het nooit met tegenzin, werk enkel voor klanten waar ik graag voor werk en krijg nog steeds een kick van een succesvolle tweet, een tevreden klant, of een stormvloed aan online klachten die ik elegant heb weten op te lossen.

Meer informatie staat hier. Wil je meer weten of (misschien) samenwerken? Dat kan ook! Mail, tweet, bel, Linked-in bericht me via dora.gasia@gmail.com // 0486769337 // @doragasia