Tijd voor een pauze

De tweede golf is een feit, maar hier zijn we nog niet bekomen van de eerste ronde. Zoveel mensen stellen zich belangrijke vragen en dat is hier niet anders. Ik besloot mijn bedrijf helemaal te hervormen en neem je graag mee doorheen dat proces de komende maanden.

Dit is het 5de artikel in een reeks over de hervorming van mijn bedrijf. Het eerste artikel over (een stuk van) het waarom lees je hier, het tweede over (een stuk van) de hoe vind je hier, het derde over de allerpijnlijkste beslissing hier, het vierde over minimalistisch ondernemen hier.

Photo by Olena Sergienko on Unsplash

Bijna alle knopen waren doorgehakt. Het kantoor: opgezegd. Het team: verkleind (we zijn nu nog met drie). Nieuwe aanvragen: doorverwezen. De berg administratie: freelance office manager erbij genomen. Nieuw financiële plaatje: geteld en geteld en geteld en goedgekeurd.
Twee vragen schieten nog over: hoe gaat het eigenlijk met mij en mijn mentale gezondheid? Hoe wil ik dat nu eigenlijk doen dat minimalistisch ondernemen?
Twee vragen die ik niet kan beantwoorden door een dag te tellen, af te spreken met mijn boekhoudster, een freelance office manager te zoeken of een teammeeting te houden.

Hoe gaat het nu eigenlijk met mij?

Hier ga ik kort over zijn. Niet heel goed, maar ik ben niet klaar om hier al over te praten. Het is allemaal nog te verwarrend en te overweldigend. Tegelijkertijd wil ik het ook niet per se verstoppen. Misschien kom ik er later nog op terug. Misschien niet.

Wat ik gelukkig wel voel, is dat elke stap die ik zet richting minimalistisch ondernemen ontzettend goed voelt. Voorlopig is dat voldoende.

Hoe werkt dat minimalistisch ondernemen nu in de praktijk?

Ik krijg ongelooflijk mooie reacties op deze artikelenreeks. Privé-berichten van mensen die me vertellen hoe ze ooit voor exact hetzelfde kozen: minder geld, meer leven. Korte reacties op Twitter, lieve comments (op eentje na die veel te lang is blijven hangen in mijn hoofd) en ik vind daar al heel veel inspiratie. Paul Jarvis schreef ook een inspirerend boek ‘Company of One’, een concept dat een variant is op minimalistisch ondernemen. Leest vlot, ik las het als audioboek tijdens mijn dagelijkse avondwandelingen.

Meer nog dan inspiratie zoeken, is het nu tijd om me wat terug te trekken – wat in de huidige omstandigheden niet bijzonder moeilijk is – en me serieus vragen te stellen. Welke elementen van het werk vind ik het leukst? Ik weet dat het niet full blow ondernemen is, maar wat dan wel? Wil ik nog fulltime voor een klant werken en alle andere verantwoordelijkheden van het ondernemen daarnaast doen? Hoe gaan we ons met ons drie organiseren? Wie doet wat en hoeveel verantwoordelijkheid ligt nu bij wie? Hoeveel wil ik nog werken? Wil ik nog inhouse werken? Tot waar wil ik me daarvoor verplaatsen? …

Ik heb tijd nodig om op adem te komen, de vragen te laten komen, de antwoorden even goed te laten komen en ergens in de toekomst terug naar de startlijn te wandelen om terug te vertrekken. Ik stop dus even met mijn fantastisch werk voor bpost, even. Ik weet nog niet hoe lang. (Als je die taak zou willen overnemen voor even, mag je mij contacteren trouwens.)

En zo weten we nu ook wat je nog mag verwachten van deze blogreeks. Eén vraag per artikel, soms met antwoorden, soms niet (hopelijk kan ik die later een mooie update geven dan). Meer inspiratie is welkom en jouw steun tot nu toe, van de meest anonieme klik die hier kwam lezen tot de langste getuigenissen in privé-berichten doen enorm veel deugd! Merci.