Maak onzekere moeders zelfzeker again

Photo by Aziz Acharki on Unsplash

Disclaimer: Waarom spreekt de titel van moeders en niet van vaders? Omdat de “mommywars” een vrouwelijk ding is. Wij, moeders, nemen al die standpunten in en veroordelen tegelijkertijd maar al te graag iedereen die het niet eens is met die standpunten. It’s not funny, because it’s true.

Emily Oster, professor economie, deed tonnen research met als doel alle goedbedoelde opvoedingsadviezen empirisch te staven. Daaruit bleek, misschien wat verrassend, dat de wonderen van de borstvoeding strikt medisch gezien wat overroepen worden. Ook dat het ’s nachts laten huilen van je kind niet meteen tot grote trauma’s leidt. En wat had je gedacht? Hier komen de supermoms!“Ouderschap stopt niet na 22u” en “#attachmentmatters” worden naar onze hoofden geslingerd. Nina Mouton en heel haar community springen op de barricades en roepen om vooral niet te luisteren naar al die onderzoeken en je eigen gevoel te volgen (zolang dat gevoel je niet zegt dat je kind even mag huilen).

En iedere keer opnieuw gaan ouders aan het twijfelen. Niet allemaal natuurlijk, maar voor elke keer dat iemand zegt “opvoeden doe je zo”, is er iemand die denkt “shit, ik doe dat helemaal anders”. En bepaal dan nog maar eens wie het bij het juiste recht eind heeft! Dat gaat niet, want als het over opvoeden gaat, heeft niemand gelijk en iedereen ook. Het enige dat we allemaal zeker weten, is dat onze kindjes liefde nodig hebben en dat alle ouders die zo goed als mogelijk uit liefde opvoeden, het vast niet helemaal verkeerd doen. En dat is echt het enige dat we zeker weten. 

Verder heeft niemand zich te bemoeien met je opvoedingskeuzes en moet niemand daar de moral high ground in nemen. Emily Oster is niet perfect, Nina Mouton is niet perfect. Iedereen zoekt en twijfelt en niemand heeft gelijk.

Goed, ik heb een voorstel. Dit is wat we voortaan doen met opvoedingsadvies:

Zo, klaar. Ge moogt allemaal naar huis gaan. Neem wat liefde mee voor je kindjes, maakt niet uit in welk formaat en ook niet in welke verpakking. #LoveMatters