Ga terug langs start, u moet 7000 EUR betalen. Gewoon zomaar.

 

Ik dacht dat ik eruit was, uit de hele tsjevensamenleving waar “het gezin” de hoeksteen is van letterlijk alles. Alles had ik omzeild. Geen gelijk loon? Aha! Ik word zelfstandige en bepaal zelf mijn loon. Gedoemd zijn tot werken binnen de uren van de voor – en naschoolse opvang? Zie de vorige oplossing. De huurmarkt staat niet te springen om een alleenstaande mama? Fuck it, ik koop wel zelf een huis. Een kamer alleen? Jaja, een kamer alleen. Vliegtuigticket gewoon voor jou? Ja, verdorie, ja. En ik ging alleen op vakantie.

Toen leerde ik iemand kennen. Keitof! Met dates! En citytrips! En Netflixavondjes! En met van dat werkmateriaal waarmee hij mijn fiets herstelt! En met van dat ander materiaal waar hij toffe dingen mee doet! Ideaal. Drie jaar lat-relatie en heel veel “oooooh neee, samenwonen, dat doe ik nooit meer! zot!!!!!”, dacht ik dan uiteindelijk toch: “Allé, ge zijt toch echt veel te tof, blijf maar hier en pak heel je inboedel ineens ook mee. En we dronken wijn en we waren blij.”

We gingen ons informeren bij de notaris en hij vroeg: “zijn jullie van plan om te trouwen?”. Hahahaha, mogen we misschien eerst eens dat samenwonen proberen? Tis dat de echtscheidingsstatistieken er over het algemeen niet zooooo geweldig uitzien. “Ah maar in dat geval gaat het jullie zo’n 7000 EUR kosten.” We zaten neer gelukkig. Stel dat we zouden trouwen, kost het ons 50 EUR. Vijftig euro. En anders dus 7000. Euro. Dat allemaal dankzij een handig dingetje dat de wetgever graag ‘registratierechten’ noemt en daarmee casht die wetgever voornamelijk op de rug van de alleenstaanden, die blijkbaar ook ik in dit uithoekje van de wetgeving compleet en vierkant gejost zijn.

We stonden buiten en ik voelde alleen maar boosheid. Ik voel me niet klaar om te trouwen. Eigenlijk wil ik helemaal niet trouwen. Ik wil op huwelijksreis, maar gewoon omdat ik op reis wil. Ik wil geen kleed van 1000 EUR. Ik wil geen vrijgezellenfeestje. Ik wil geen eten geven aan mensen die ik nooit zie. Ik wil geen eten geven aan mensen die ik tijdens de avond welgeteld 5 minuten ga kunnen spreken. Ik wil geen voorschotten betalen voor een zaal die ik nog moet zoeken en pas zal vinden na 20 uur googlen. En lieve hemel, who the fuck cares about stoelhoezen??!

Maar goed, ik wil ook geen 7000 EUR betalen. Dus mocht er iemand een toveroplossing hebben of 7000 euro, shoot!