Social is fake.

Het zat er al een tijdje aan te komen. We roepen het van de daken, zo luid we maar kunnen. En iedere keer weer krijgen we drie mogelijke reacties:

  1. jajaja, helemaal gelijk! Alleen echte content wint. Ja, tuurlijk. Gevolgd door: “Hier is onze advertisingboodschap – kan je dit zo goed mogelijk verkopen op social alstublieft?”
  2. I know I know, maar we hebben hier een jong meisje in ’t bedrijf en die heeft 2500 volgers op Instagram. Die weet ècht wat ze doet, hoor.
  3. Ok, we begrijpen dat we hier niet licht over mogen gaan. We vertrouwen jullie, laten we samenwerken.

Moet ik uitleggen dat de 3de categorie nogal klein is? Dat we amper klanten hebben die social media echt begrijpen. Dat er zelden klanten zijn die oprecht content willen maken om hun fans iets bij te brengen, iets authentiek te vertellen of zelfs transparant willen communiceren. Klanten die maar al te graag zeggen dat social media niets voor hen is, maar er gebruik van willen maken om reclameboodschappen te pushen pushen pushen waarmee ze alle redenen waarom ze social media haten alleen maar versterken.

Wat bereiken (intended) ze daarmee? Een groot bereik, met veel branded “content” en vooral een andere manier om platte reclame te maken. Nul creativiteit, nul oprechte interactie, nul band opbouwen met fans. Nul voldoening voor mij en basically ook geen business voor mij. Ik zou hier nochtans hopen business uit kunnen halen, mijn zakken lekker gemakkelijk vullen met geld, een reis boeken en het mij niet meer aantrekken.

Een paar simpele trucjes en ik kan je zo de likes, de impressions, de retweets in een mooi rapportje presenteren. Ik zou er geen halve seconde om moeten liegen, geen enkel cijfer moeten manipuleren, hell, ik zou het zelfs niet in mooie grafiekjes moeten gieten. Het bewijs? Ik geef je er twee.

Social media is zo fake als je zelf wil.

Kenny Vermeulen  en Alexander Cha’ban kwam met de extreem geweldige Instagram account, Social is Fake. Een account ontworpen met als enige tactische doel: likes verzamelen. Fake likes, uiteraard. Met content die het best kan omschreven worden als rioolbagger. Posts als “Like if you miss the holocaust”, krijgt zo 350 likes. “I wish you were white”, 413 likes. Zonder zelfs veel moeite te doen. Juiste hashtags, juiste (gratis) software erop loslaten en klaar. Denk daar eens aan de volgende keer dat je me vraagt of die blogger “veel volgers” heeft. De juiste blogger vinden voor jouw project, is veel meer dan een simpele scan van het aantal fans en de hoeveelheid likes.

Schermafbeelding 2017-03-06 om 16.58.14.png

Om mijn punt helemaal te bewijzen, vertel ik je graag nog een verhaaltje.
Vorige week lanceerde een bedrijf een wedstrijd waarmee je een loge kon winnen tijdens een wedstrijd van Anderlecht. Wat je moest doen: Een foto posten op Instagram met de juiste hashtag en de meeste likes verzamelen. En dus deed ik dat. Ik plaatste een foto van mezelf met mijn zoon in het stadion van Anderlecht, voegde de juiste hashtag toe, maakte gebruik van alle tools en trucjes die ik voorhanden had en BAM!

Schermafbeelding 2017-03-06 om 16.59.12.png

Doorgaans haal ik per Instagrampost zo’n 50 likes. De post die ik maakte voor de wedstrijd nadert nu de 3000 likes. Ik heb hier nul komma nul geld aan uitgegeven, zoals gesuggereerd in de comments. Gewoon een kwestie van de juiste (gratis software) en een goede vriend die zo’n account heeft en bereid was om mij zijn likes cadeau te doen. ZO SIMPEL! Ik win die wedstrijd met mijn ogen toe en geen enkele moeite. Uiteraard wil ik die niet echt winnen.

Lief bedrijf, u mag de hoofdprijs doorgeven aan de persoon met de 2de meeste likes (die wellicht ook niet zuiver zijn). Bovendien zit ik liever in het echte stadion met mijn vrienden en mijn kinderen. Maar bovenal hoop ik dat ik een beetje mijn punt gemaakt heb: hoe meer je meegaat in het denken dat social media draait rond de meeste likes, hoe vlugger de authenticiteit daalt. Social media draait rond content en niets anders.

Vraag me dus nooit meer: Dora, hoe krijg ik meer duimpjes op mijn post? Vraag me asjeblieft elke minuut van elke dag: Dora, hoe vertellen we ons verhaal op de allerbeste manier?

Do shit that's real.png